Beurs aanvragen voor stage in het buitenland

Het lopen van een stage in het buitenland is leuk, maar zorgt ook voor extra kosten. Niet alleen moet je huur, vliegtickets en andere vaste lasten betalen, maar je wilt natuurlijk ook wat van het land van bestemming zien. Om je buitenlandervaring te ondersteunen zijn er diverse beurzen beschikbaar die jouw budget wat vergroten. Je vindt hier meer informatie over studiefinanciering, de beurzen die er beschikbaar zijn en hoe je ze aanvraagt.

Financiële ondersteuning

Er zijn diverse organisaties die beurzen aanbieden voor een stage in het buitenland, zoals:

Op deze pagina worden de meest gebruikte beurzen behandeld. Alleen de Europese Unie en de overheid bieden beurzen die voor bijna iedere student geschikt zijn. De beurzen van de overige instellingen zijn vaak specifiek gericht op een onderzoeksveld, land of stage-organisatie. Je vindt een overzicht van al deze kleinere beurzen op de Beursopener van Wilweg.nl.

Studiefinanciering

Een stage in het buitenland heeft geen gevolgen voor je studiefinanciering. Wanneer je tijdens je opleiding studiefinanciering ontvangt, dan zal je dit dus blijven ontvangen tijdens je stage in het buitenland. De meeste Nederlandse studenten die een stage lopen in Europa ontvangen tijdens hun stageperiode dus studiefinanciering en de Erasmusbeurs. Ook is het net als wanneer je in Nederland zou zijn mogelijk om extra bij te lenen bij DUO.

Erasmus+

De bekendste beurs is de Erasmusbeurs. Sinds januari 2014 valt deze beurs onder de naam van het nieuwe Europese subsidieprogramma Erasmus+. Ook de beurs voor afgestudeerden, voorheen bekend als de Leonardo da Vinci beurs, hoort nu bij Erasmus+.

Studenten

Bijna alle Nederlandse studenten die voor een stage naar het buitenland vertrekken ontvangen de Erasmusbeurs. Erasmus+ is een initiatief van de Europese Commissie en daarom alleen geschikt voor studenten die stage gaan lopen in: Er zijn plannen om dit in de toekomst uit te breiden. Je moet de Erasmusbeurs aanvragen bij je onderwijsinstelling. Iedere onderwijsinstelling beheert namelijk zelf het budget voor Erasmus+. Voor een buitenlandse stage kan je maandelijks tussen de € 250,- en € 350,- euro ontvangen. Je mag met het nieuwe Erasmus+ zowel in je bachelor als in je master op gesubsidieerde buitenlandse stage gaan.

Afgestudeerden en beroepsopleidingen

Het Leonardo-programma richt zich op mensen die al afgestudeerd zijn, maar vanwege werkervaring of een beroepsopleiding in het buitenland een stage willen gaan lopen. Ook in dit geval kan je in aanmerking komen voor een beurs van enkele maanden. Je moet dan zelf een stage zoeken en een aanvraag voor de beurs indienen. Er wordt dan gekeken naar de kwaliteit en duur van jouw stage. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij de onderwijsinstelling waar jij je opleiding hebt afgerond.

Tempusbeurs

Tempus is een project van de Europese Commissie dat erop gericht is om de samenwerking met de buurlanden van de Europese Unie te vergroten en zo de ontwikkeling van moderner onderwijs in die landen te stimuleren. Dit Tempusprogramma biedt beurzen voor studenten die in een van deze 28 buurtlanden (bijvoorbeeld Kroatië, Rusland, Egypte) stage gaan lopen. De beurs die je ontvangt is maximaal € 800,- per maand, maar afhankelijk van de bestemming en het project. Je kunt je alleen via je onderwijsinstelling aanmelden voor de Tempusbeurs. Je bent dus afhankelijk van de samenwerkingen die jouw onderwijsinstelling heeft lopen met Tempus buurlanden.

COCMA Buitenlandbeurs

Volg je naast je baan een officiële deeltijdopleiding aan een Nederlandse universiteit of hogeschool? Je kunt dan in aanmerking komen voor de COCMA Buitenlandbeurs om een stage in het buitenland te bekostigen. Deze beurs bedraagt maximaal € 5000,- per student. De voorwaarden voor deze beurs zijn:

COCMA Buitenlandbeurs

Volg je naast je baan een officiële deeltijdopleiding aan een Nederlandse universiteit of hogeschool? Je kunt dan in aanmerking komen voor de COCMA Buitenlandbeurs om een stage in het buitenland te bekostigen. Deze beurs bedraagt maximaal € 5000,- per student. De voorwaarden voor deze beurs zijn:

Met handicap

Maak je vanwege een handicap extra kosten die niet worden opgevangen door bijvoorbeeld studiefinanciering en de Erasmusbeurs? Je komt dan misschien in aanmerking voor een aanvullende studiebeurs via het Nationaal Agentschap Leven Lang Leren (NA). Ook deze beurs moet je aanvragen via je onderwijsinstelling.