Stageplek in het buitenland vinden

Steeds meer studenten besluiten om een stage in een ander land te gaan lopen. Het is een leuke manier om jezelf te ontwikkelen en om relevante werkervaring op te doen. Dit staat natuurlijk ook goed op je cv. Op deze pagina vind je tips om een relevante stage te vinden die je periode in het buitenland onvergetelijk maakt.

Een gerichte keuze maken

Of je nu verplicht stage moet lopen of er vrijwillig voor kiest, het is belangrijk om voordat je begint met zoeken te bedenken wat je graag wilt. Denk onder andere na over de volgende punten:

Door van tevoren te bepalen waar je naar op zoekt bent, baken je het zoekgebied af en zal het eenvoudiger worden om de ideale stage te vinden.

Praktische zaken

Het vinden van een buitenlandse stage draait natuurlijk niet alleen maar om wat je wilt, maar ook om wat mogelijk is. Er zijn een aantal praktische punten waar je rekening mee moet houden:

Belangrijk om te onthouden bij het zoeken naar een stage is dat het niet alleen jouw keuze is, het stagebedrijf moet jou ook kiezen! In het artikel tips lees je meer over het schrijven van een goede motivatiebrief.

Op zoek naar een stage

Wanneer je afgebakend hebt wat je wilt doen en wellicht ook waar je de stage wilt lopen, dan kan je op zoek gaan naar het stagebedrijf dat binnen dit plaatje past. Je kunt op een aantal manieren zoeken:

Via onderwijsinstelling

Wanneer je in het kader van jouw opleiding een stage moet lopen, dan is er een kans dat jouw onderwijsinstelling een database heeft met mogelijke stagebedrijven. Er zijn je natuurlijk al vele studenten voorgegaan op een buitenlands avontuur! Neem voor meer informatie over het vinden van een stage via je onderwijsinstelling contact op met de stagecoƶrdinator van jouw opleiding. Ken je mensen van jouw opleiding die al eerder op buitenlandse stage zijn gegaan? Vraag deze dan om hun ervaringen! Wellicht hebben ze de gouden tip voor je.

Via bemiddelingsbureau

Er zijn tegenwoordig een flink aantal bemiddelingsbureaus op de markt die jou tegen een vergoeding helpen met het vinden van een buitenlandse stage. Je kunt jouw voorkeuren qua land en stage aangeven en het bureau zal je vervolgens na hun zoektocht (een aantal) opties aanbieden.

De voordelen van deze bemiddelingsbureaus zijn:

De nadelen van deze bemiddelingsbureaus zijn:

Via internet

Het internet staat natuurlijk vol met wereldwijde informatie, dus ook een stageplaats moet hier te vinden zijn. Je kunt zoeken op een website die erop gericht is om stageplaatsen van over de wereld te verzamelen, zoals Stagemotor of Globalplacement. Je kunt ook zelf via Google op zoek gaan. Je kunt dan op vacatures terechtkomen die bedrijven zelf op hun eigen website hebben geplaatst. Voor deze laatste methode is het belangrijk dat je al vrij exact weet waar je naar op zoek bent, om goede zoekwoorden en de taal waarin je zoekt te bepalen.

Kijk bijvoorbeeld eens op: nl.bab.la hier vindt je meer dan 700 stages over de hele wereld!

Via open sollicitatie

Wanneer je een heel duidelijk idee hebt over wat je wilt, dan kun je ook het heft in eigen handen nemen en een open sollicitatie naar een bedrijf sturen. Dat er momenteel geen openstaande vacature online staat hoeft niet direct te betekenen dat er helemaal geen mogelijkheden voor een stage zijn. Door een goede motivatiebrief, doorzettingsvermogen en enthousiasme kan je wellicht binnenkomen bij jouw droombedrijf! Zorg er wel voor dat de sollicitatie die je verstuurt ook daadwerkelijk goed geschreven is en dat je duidelijk aangeeft waarom jij zo geschikt bent voor het bedrijf.