Huisvesting stage buitenland

Een stage lopen in een vreemd land kan een spannende gebeurtenis zijn. Om je thuis te voelen in je nieuwe woonplaats is het erg belangrijk dat je een fijne woonruimte hebt. Dit kun je voor vertrek of op locatie regelen. Wij geven je een aantal tips om je tijdens deze zoektocht te helpen!

De zoektocht starten

Er zijn verschillende manieren om in het buitenland aan een studentenkamer of appartement te komen. De meest gebruikte methodes zijn:

In dit artikel vind je meer informatie over deze verschillende manieren van zoeken. Welke methode voor jou het meest geschikt is hangt vooral af van de tijd die je hebt, hoe lang van tevoren je zeker wilt zijn van een woonruimte en je budget.

Via internet

Een goede manier om aan een kamer te komen is natuurlijk door online te zoeken. Zo kan je eenvoudig vanuit Nederland woonruimte in een ander land regelen. Er zijn vele websites waar je een internationaal aanbod van studentenkamers kunt vinden, zoals:

Daarnaast hebben veel landen ook hun eigen, nationale kamersites (zoals bijvoorbeeld Kamernet in Nederland). Je kunt dus ook specifiek op jouw stageland zoeken in Google naar soortgelijke websites. Het enige wat je dan hoeft te doen is te reageren op een kamer die wordt aangeboden of zelf een oproepje plaatsen. Probeer dit zoveel mogelijk in de taal van het land van je bestemming te doen.

Via onderwijsinstelling

Je kunt voor je zoektocht ook de expertise van jouw huidige of toekomstige onderwijsinstelling vragen. Een aantal tips:

Via bemiddelingsbureau

Wanneer je een bureau inschakelt om voor jou een passende stage te zoeken, dan kun je hier vaak tegelijkertijd ook een accommodatie bij boeken. Je komt dan meestal in een gedeeld huis terecht met andere buitenlandse (of Nederlandse) stagiaires. De prijs die je voor je kamer betaalt ligt vaak wel hoger dan de prijs die lokale studenten voor hun kamer betalen. Je betaalt namelijk ook voor de bemiddeling en hulp van het bureau. Kijk voor meer informatie over het regelen van een stage via een bemiddelingsbureau op de pagina stage buitenland vinden.

Op locatie

Een goede manier om in een nieuwe stad aan een kamer te komen is door echt op locatie te gaan zoeken. Je kunt dit doen door de eerste dagen tijdelijk in bijvoorbeeld een hostel te gaan wonen of via CouchSurfing een slaapplek te regelen. De voordelen hiervan zijn:

Je kunt eventueel voor vertrek via internet al wat bezichtigingen regelen, rondvragen in het hostel waar je verblijft of de hulp van je nieuwe studiegenoten inschakelen. Belangrijk is wel dat je niet te stressgevoelig bent wanneer je voor deze optie kiest. Je hebt voor vertrek namelijk nog geen zekerheid over huisvesting.

Je eigen kamer verhuren

Wanneer je zelf op kamers woont en voor een paar maanden naar het buitenland vertrekt, dan wil je natuurlijk geen huur in Nederland betalen. Je kunt je kamer in dat geval onderverhuren. Een aantal tips om snel een onderhuurder te vinden:

Laat je huisbaas en huisgenoten wel altijd van tevoren weten dat je van plan bent om de kamer tijdelijk aan iemand anders te verhuren.