Tips schrijven motivatiebrief stage buitenland

Om een stage te krijgen die bij jou past en waar je met veel plezier je tijd doorbrengt is het natuurlijk belangrijk dat jij het bedrijf overtuigt van jouw capaciteiten. Je solliciteert meestal via een motivatiebrief. Zo`n brief is een eerste indruk en daarom van groot belang. Aan de hand van deze tips & tricks zorg je ervoor dat jij met je brief boven alle stagiaires uitspringt.

De brief opstellen

Het is natuurlijk van groot belang dat je motivatiebrief foutloos is. Bij een brief vol met spelfouten zal een bedrijf direct denken dat jij niet de juiste kwaliteiten hebt. Doe daarom altijd een extra spellingscheck. Een andere veelgemaakte fout is dat de aanhef van de brief niet klopt of dat de naam van een ander bedrijf nog in de brief staat. Zo`n motivatiebrief belandt bij iedere organisatie direct in de prullenbak.

Maak je brief en je cv ook niet te lang, houd voor zowel de brief als je cv maximaal 1 pagina aan. Vaak komen sollicitaties bij mensen terecht die veel brieven lezen en voor een lange tekst de tijd niet zullen nemen. Houd beide dus relevant en ga niet te diep in op bijbaantjes die niet gerelateerd zijn aan de functie. Het moet direct uit de eerste alinea duidelijk worden wat jouw kwaliteiten zijn en wat het bedrijf daar aan heeft.

Een duidelijke structuur

Wanneer je de brief gaat schrijven kun je deze het beste opmaken aan de hand van de volgende structuur:

Zorg er dus voor dat de informatie die voor het bedrijf het belangrijkste is (waarom wil deze stagiair komen en wat hebben wij daar aan) ook als eerste behandeld wordt. Later kun je nog de beschikbaarheid en opleidingseisen benoemen.

Presenteer jezelf

Een standaardbrief schrijven kan iedereen. Maak de brief daarom persoonlijk door aan te geven wat jouw kwaliteiten zijn en wat je het liefste doet. Laat het bedrijf ook merken dat je enthousiast bent. Belangrijk bij een buitenlandse stage is dat je ook aangeeft geïnteresseerd te zijn in het bedrijf en minder de nadruk legt op de voordelen van het land. Dit kan bijvoorbeeld de indruk wekken dat je alleen maar komt om op het strand te liggen.

Om ervoor te zorgen dat je brief oprecht overkomt, kan je het beste voor ieder bedrijf een nieuwe brief schrijven. Door het steeds kopiëren van dezelfde motivatiebrief verliest deze persoonlijkheid en enthousiasme. Ook is de kans groot dat je iets over het hoofd ziet en verkeerde informatie doorstuurt.

Geef praktijkvoorbeelden

Je brief komt hoogstwaarschijnlijk terecht bij iemand die al jaren werkt en geen feeling meer heeft met het onderwijs. Een opsomming van namen van vakken die je gevolgd hebt zegt deze mensen daarom vaak weinig. Wat je kunt doen om aan te geven wat je op school geleerd hebt is werken met voorbeelden. Geef aan wat jouw favoriete vak was tijdens je opleiding en verduidelijk dit met een praktijkvoorbeeld. Geen bijvoorbeeld aan dat je een project hebt uitgevoerd, een essay hebt geschreven of een presentatie hebt gehouden. Maak duidelijk wat je gedaan hebt, hoe dat ging en wat de resultaten waren.

Versturen

Wanneer je klaar bent om je motivatiebrief te versturen is het belangrijk om aan de volgende zaken te denken:

Handige tips

Lees voordat je aan de slag gaat nog even deze handige tips: