Verzekering stage buitenland

Of het nu de eerste keer is dat je naar het buitenland vertrekt of een doorgewinterde reiziger bent, goed verzekerd op reis gaan blijft belangrijk. Vooral ook omdat je in een andere cultuur terecht komt, waar andere regels kunnen gelden met betrekking tot aansprakelijkheid en medische hulp. Je vindt hier een overzicht van de belangrijkste verzekeringen voor Nederlandse stagiaires in het buitenland.

De zoektocht starten

Wanneer je voor enkele maanden naar het buitenland vertrekt, ben je met je Nederlandse zorgverzekering verzekerd voor spoedeisende hulp in het land van bestemming. Deze vergoeding is echter maximaal het tarief dat er in Nederland voor de behandeling gerekend zou worden. Je kunt bij je zorgverzekeraar gratis de EHIC-kaart aanvragen. Dit is een Europese kaart die aantoont dat jij in Nederland een geldige verzekering hebt die de spoedeisende behandeling gaat betalen. Vergeet deze kaart niet!

Je moet een aanvullende zorgverzekering, een doorlopende reisverzekering of een globetrotterverzekering afsluiten om daarnaast nog gedekt te zijn voor onder andere de volgende zaken:

Wanneer je voor meer dan 8 maanden naar het buitenland vertrekt is je Nederlandse zorgverzekering niet meer geldig. Je bent dan dus onverzekerd. In dit geval is het noodzakelijk om in het land waar je verblijft een goede en volledige medische verzekering af te sluiten.

Globetrotter reisverzekering

Er zijn jaarlijks vele studenten van over de hele wereld die op internationale stage gaan. Het is tegenwoordig daarom ook mogelijk om een verzekering af te sluiten die speciaal voor dit doeleinde samengesteld is. Vaak worden dit globetrotter reisverzekering genoemd. Deze verzekeringen bieden een zeer volledige dekking, met onder andere:

In principe zijn deze pakketten dus een samenvoeging van allerlei losse verzekeringen, waaronder de zorgverzekering, ongevallenverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Je kunt deze speciale verzekering afsluiten bij organisaties zoals Covered Abroad, Allianz en IPS.

Reisverzekering

Wanneer je aan een stage in het buitenland denkt is je eerste reactie vaak om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Logisch, want deze verzekeringen bieden een dekking voor medische hulp als schadegevallen in het buitenland. Reisverzekeringen hebben vaak echter wel voorwaarden met betrekking tot duur en werkzaamheden tijdens je verblijf, waar je goed rekening mee moet houden. Bij een doorlopende reisverzekering is het belangrijk om te letten op de volgende zaken:

Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheid is het feit dat jij verantwoordelijk bent voor schade die je aanricht aan personen of aan zaken. Het is in zo`n geval ook jouw plicht om voor de schade op te draaien. Vooral wanneer het om schade aan een persoon gaat, kunnen deze kosten hoog oplopen. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je hiervoor gedekt.

Wanneer je al een aansprakelijkheidsverzekering hebt of er nog eentje gaat afsluiten, is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

Het is ook mogelijk dat je ouders een uitgebreide aansprakelijkheidsverzekering hebben waar jij ook op gedekt bent. Controleer dit bij je ouders en loop ook de bovenstaande punten even na.

Rechtsbijstandsverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering ben je gedekt voor de kosten van juridische hulp tijdens een strafproces. In Nederland komt het niet heel snel voor dat je hierin verwikkeld raakt, maar in het buitenland is dit soms anders. Je kunt tijdens een stage in het buitenland in conflict raken met bijvoorbeeld je stagebedrijf of je huisbaas. Er zijn ook landen waar veel corruptie heerst of waar rechtszaken de normaalste zaak van de wereld zijn. Bedankt voor jezelf hoe hoog deze kans is en onderzoek hoe het rechtssysteem in je stageland in elkaar zit. Wanneer je een Nederlandse rechtsbijstandsverzekering afsluit is het verstandig om te letten op de dekking (bedrag en mogelijkheden) die geboden wordt in je stageland. Dit kan variëren per verzekeraar.

Ongevallenverzekering

Een ongevallenverzekering is er niet direct om medische behandelingen te dekken, maar keert in geval van (blijvend) letsel een schadevergoeding uit. De hoogte van deze schadevergoedingen is al bij het afsluiten van de verzekering bepaald. Of een ongevallenverzekering voor jou noodzakelijk is, hangt voor een deel af van je stagewerkzaamheden. Wanneer deze risicovol zijn, kan het een goede aanvulling zijn op je andere verzekeringen. Het is ook mogelijk dat je onderwijsinstelling of je stagebedrijf al een ongevallenverzekering heeft waar jij ook onder valt. Vraag dit voor vertrek bij beide instellingen even na. Moet je toch zelf een ongevallenverzekering afsluiten? Let dan altijd op de buitenlandse dekking.